Input:

Porezni tretman digitalnih nomada u Hrvatskoj

15.3.2021, , Izvor: Verlag Dashöfer

2021.03.1.2 Porezni tretman digitalnih nomada u Hrvatskoj

mr. sc. Ksenija Cipek, međunarodni porezni stručnjak

Digitalizacija je omogućila ljudima da rade s različitih mjesta, iz različitih država. Rad na fiksnom mjestu, u uredu primjerice, postaje sve više dijelom prošlosti, posebice ako to gledamo s aspekta cijelog radnog tjedna. Međutim, digitalna era razvila je nove poslove koji nisu postojali unazad 20 godina poput virtualnog pomagača, „youtuber-a” i sl. Rad na daljinu (eng. remotework) omogućuje ljudima da putuju i rade istovremeno, neovisno o lokaciji. Utjecaj razvoja novih tehnologija na tržište rada te utjecaj globalne pandemije zauvijek su promijenili radne navike ljudi kao i načine obavljanja poslovnih aktivnosti. Rad na daljinu predstavlja udaljavanje radnika od radnog mjesta poslodavca. U većini slučajeva odnosi se na rad od kuće, ali može uključivati rad ​​bilo gdje izvan ureda, poput vlaka, kafića ili knjižnice. Rad na daljinu može se odvijati na isti način i u bilo kojem dijelu svijeta ovisno o vrsti posla i potrebama poslodavca ili osobe koja samostalno obavlja djelatnost.

Temeljno, digitalni nomadi obavljaju rad na daljinu iz drugih država ili čak iz različitih područja iste države. Određene države širom svijeta uređuju pitanja digitalnih nomada i pitanja oporezivanja dohotka ostvarenog radom ili obavljanjem djelatnosti digitalnog nomada, uključujući ih u svoje nacionalno zakonodavstvo poput nekih od sljedećih primjera: Antigua i Barbuda, Barbados, Barmuda, Kajmansko ozočje, Kostarika, Češka, Dubai (UAE), Estonija, Gruzija, Njemačak (freelancer-i, slobodna zanimanja), Island, Mauricijus, Meksiko, Portugal, Španjolska, Grčka, Mađarska, Norveška i druhge države širom svjeta. Hrvatska je, kao svjetski poznata turistička destinacija, prepoznala ekonomski značaj digitalnih nomada te njihov status, uključivo i porezni tretman, regulirala zakonima koji su stupili na snagu 1. siječnja 2021. Naime, službeno Hrvatska nudi privremeni boravak digitalnim nomadima od 1. siječnja 2021. od kada je moguće predati zahtjev za ostvarenje tzv. „digitalne nomadske vize”. Uvođenjem ove dozvole dodaje se potpuno nova opcija za državljane trećih zemalja da dugoročno žive u Hrvatskoj. Međutim, ta „digitalna nomadska viza” zapravo nije viza, već dozvola boravka, koja za razliku od turističke vize omogućuje duži boravak u Hrvatskoj.

Status i porezni tretman digitalnih nomada u Hrvatskoj

Odobrenje boravka digitalnim nomadima propisano je novim Zakonom o strancima (Narodne novine, broj 133/20), koji je na snazi od 1. siječnja 2021. Digitalni se nomadi dvaput spominju u navedenom Zakonu. Najprije u članku 3. kojim je, između ostalog, propisana definicija digitalnih nomada te se digitalnim nomadom smatra državljanin treće zemlje koji je zaposlen ili obavlja poslove putem komunikacijske tehnologije za tvrtku ili vlastitu tvrtku koja nije registrirana u Republici Hrvatskoj i ne obavlja poslove ili pruža usluge poslodavcima na području Republike Hrvatske. Zatim, u članku 57. propisano je da se, privremeni boravak, između ostalog, odobrava državljaninu treće zemlje koji namjerava boraviti ili boravi u Republici Hrvatskoj u svrhu boravka digitalnih nomada. Zahtjev za reguliranje privremenog boravka u druge svrhe ili svrhu boravka digitalnih nomada državljanin treće zemlje može


 Pošaljite nam povratnu informaciju
Što mislite o našem portalu?
Vaša poruka je uspješno poslana.
Input: