SADRŽAJ

 

PRETPLATA

Naručite pretplatu na 12 mjeseci po cijeni 116.25 kn mesačne. 

PRAKTIČNE INFORMACIJE
Tečajna listina HNB 11.4.2021
 1 EUR7,57 Kn (0)
 1 USD6,36 Kn (0)
 1 GBP8,72 Kn (0)
 1 CZK0,29 Kn (0)
 100 JPY5,81 Kn (0)
Druge valute
Dohodak Stopa poreza na dohodak
do 3 600,00 kn 12 %
više
Putni troškovi
Dnevnice u inozemstvu - visina dnevnica za sve strane zemlje
Kilometri - također, možete pronaći udaljenost od grada do grada u Hrvatskoj
ostalo
Glavni urednik

Poštovani čitatelji,

U ovom broju pisali smo o pregledu presuda europskog suda pravde o porezu na dodanu vrijednost. Sudska praksa Europskog suda pravde predstavlja značajan dio europskog zakonodavstva koje se primijenjuje u državama članicama Europske Unije. U nastavku teksta daje se pregled recentnih sudskih presuda Suda u području poreza na dodanu vrijednost i primjene Direktive 2006/112/EZ. Čitajte o utvrđivanju prekoračenih troškova zaduživanja za potrebe izrade prijave poreza na dobit. U skladu sa poreznim propisima, prekoračeni troškovi zaduživanja nastaju poreznom obvezniku u slučaju kada troškovi zaduživanja prekoračuju oporezivi prihod od kamate ili drugi ekonomski istovjetni oporezivi prihod (čl. 30.a. st.2. Zakona).

Saznajte više o poreznim tretmanima digitalnih nomada u Hrvatskoj. Rad na daljinu može se odvijati na isti način i u bilo kojem dijelu svijeta ovisno o vrsti posla i potrebama poslodavca ili osobe koja samostalno obavlja djelatnost. Temeljno, digitalni nomadi obavljaju rad na daljinu iz drugih država ili čak iz različitih područja iste države. Određene države širom svijeta uređuju pitanja digitalnih nomada i pitanja oporezivanja dohotka ostvarenog radom ili obavljanjem djelatnosti digitalnog nomada, uključujući ih u svoje nacionalno zakonodavstvo. Hrvatska je, kao svjetski poznata turistička destinacija, prepoznala ekonomski značaj digitalnih nomada te njihov status, uključivo i porezni tretman, regulirala zakonima koji su stupili na snagu 1. siječnja 2021.

U rubrici pitanja i odgovora izdavajamo porezno priznavanje troškova i rezerviranja za otklanjanje nedostataka u garantnom roku. Također pročitajte više o povratu naplaćene naknade bez obračune PDV-a.

 

Ugodno čitanje Vam želim i srdačno Vas pozdravljam!

Andrea Skorin, bacc.oec.

 

Računovodstveno-porezni stručnjak je online časopis sa specifičnim i složenim situacijama za računovođe koji trebaju točne informacije o računovodstvu i porezima, aktualne novosti iz računovodstva i poreza te rješenja konkretnih problema iz poslovanja.

Mjesečni stručnjak za računovodstvo i porez namijenjen je računovođama, knjigovođama, kao i ekonomistima, pravnicima i menadžerima iz računovodstveno-poreznog okruženja, kao i svima koji trebaju brze, sažete, ažurne i profesionalne informacije.

Što možete pronaći u online časopisu:

  • Aktualne članke – autorske članke u vezi zakonskih izmjena ili problematičnih situacija koje često dovode do nedoumica, a tiču se svih vrsta poreza i računovodstva
  • Pitanja i odgovore – odgovore na pitanja korisnika portala uz koje možete naučiti više o nekoj temi ili uz pomoć tražilice naći odgovor na pitanje koje se i vama postavlja u poslovanju
  • Novosti – kratke obavijesti o novostima iz područja računovodstva i poreza

Na stranicama ovog online časopisa svaki mjesec ćemo prikazivati zanimljive i neobične slučajeve iz računovodstvenog okruženja, ali i poreza te promjene u hitnim mjerama u području Porezne uprave. Redovno ćemo donositi novosti, preporuke i savjete za rješavanje nesvakidašnjih i specifičnih računovodstvenih i poreznih situacija koje se mogu pojaviti u poslovnom okruženju

Pogodnosti online časopisa:

Online časopis  je novi način učenja i pouzdan izvor aktualnih informacija te konkretnih pojašnjenja primjera iz prakse. Članke možete čitati na računalu, laptopu, tabletu ili pametnom telefonu, a možete ih preuzeti na računalo i čitati u PDF formatu ili isprintati. 

Jednom mjesečno novi broj dolazi na Vaš email u PDF formatu, a svaki dan u mjesecu u bilo koje vrijeme možete na http://onnutex.dashofer.hr/  pregledavati sve do sada objavljene tekstove i koristiti tražilicu da brzo i jednostavno pronađete baš ono što u tom trenutku želite čitati. 

Tim autora:

 Ksenija Cipek,  međunarodni porezni stručnjak

 Diplomirala je na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Vrlo je cijenjen i priznat domaći i međunarodni porezni stručnjak i voditelj projekata te je u svojoj dugogodišnjoj karijeri sudjelovala u nizu poreznih reformi u Republici Hrvatskoj. Autor je mnogih stručnih članaka iz područja poreza i ko-autor knjige "Sustav poreza na dohodak u Republici Hrvatskoj", 2007,Ingbiro. Članica je Government Blockchain Association (US) i Blockchain Chambers of Commerce (US) te je sudionik mnogih međunarodnih poreznih konferencija. Istraživač je u području primjene blockchain tehnologije i kripto imovine. Povremeni je recenzent stručnih članaka časopisa."

Silvija Pretnar Abičić, mr.sc., ovlašteni revizor i interni revizor

Završila je Poslijediplomski studij Računovodstvo, revizija i financije na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu 2012. godine. Ovlašteni je revizor od 2008. godine i interni revizor (specijalist za gospodarstvo) od 2009. godine. Osnivačica je i direktorica društva ACQUIRO ASSURANCE & AUDIT d.o.o. registriranog za reviziju, poslovno savjetovanje te ostale usluge iz područja financija i računovodstva.

Ksenija Kramar, dipl.oec., ovlašteni revizor i porezni savjetnik

Završila je Ekonomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu 1981. godine. Radno iskustvo stjecala je radom u Ljubljanskoj banci d.d. Zagreb. Zajedno sa suosnivačima razvila je neovisnu tvrtku za reviziju, računovodstvo i porezno savjetovanje Krako – Revizija d.o.o. Zagreb gdje danas radi na radnom a mjestu člana uprave društva zadužena za područje revizije i poreznog savjetovanja. Osnivač je društva Kramar Porezno Savjetovanje j.t.d. Zagreb specijaliziranog za usluge poreznog savjetovanja s Odobrenjem za rad ministra financija Republike Hrvatske. Posjeduje zvanja i certifikate ovlaštenog poreznog savjetnika, ovlaštenog revizora, te ovlaštenog računovođe. Asistent je na Visokoj politehničkoj školi u Zagrebu - kolegij "Računovodstvo i financije".

Vesna Varšava, bacc.oec

Radila je 13 godina u privatnom sektoru gdje je stekla neprocjenjivo iskustvo u praksi kao voditelj komercijale, referent nabave, administrator, pomoćni računovođa. 2008.godine upisuje stručni studij Računovodstva i Financija pri Sveučilištu u Splitu koji završava 2011.godine čime stječe naziv stručna baccalaurea ekonomije. Godine 2013.godine osniva društvo Solventa j.d.o.o. za računovodstvo i usluge te teorijska i praktična znanja iz područja računovodstva, financija i poreza izravno primjenjuje u svakodnevnom radu.

 

 Pošaljite nam povratnu informaciju
Što mislite o našem portalu?
Vaša poruka je uspješno poslana.
Input: