SADRŽAJ

 

PRETPLATA

Naručite pretplatu na 12 mjeseci po cijeni 116.25 kn mesačne. 

PRAKTIČNE INFORMACIJE
Tečajna listina HNB 24.1.2022
 1 EUR7,52 Kn (0)
 1 USD6,63 Kn (0)
 1 GBP9 Kn (0)
 1 CZK0,31 Kn (0)
 100 JPY5,83 Kn (0)
Druge valute
Dohodak Stopa poreza na dohodak
do 3 600,00 kn 12 %
više
Putni troškovi
Dnevnice u inozemstvu - visina dnevnica za sve strane zemlje
Kilometri - također, možete pronaći udaljenost od grada do grada u Hrvatskoj
ostalo
Glavni urednik

Poštovani čitatelji,


U prvom dijelu časopisa možete pročitati financijski i računovodstveni aspekt digitalnih noviteta, odnosno učenja na daljinu te digitalnih banaka. U drugom dijelu očekuje Vas objašnjenje poreznog obračuna dobitaka i gubitaka s osnove naknadnog mjerenja financijske imovine klasificirane kao raspoložive za prodaju. Prilikom pružanja usluga online konferencija, seminara i radionica postavlja se pitanje kako se usluga klasificira, odnosno radi li se o elektroničkim obavljenim uslugama ili uslugama obrazovanja. Naime, ovisno o području usluge razlikuje se oporezivanje.. Prema članku 17. Zakona o porezu nadodanu vrijednost, mjestom obavljanja usluge smatra se mjesto sjedišta tog poreznog obveznika. S druge strane, članak 21. Zakona o porezu na dodanu vrijednost definira mjesto obavljanja usluge kao mjesto gdje se ta događanja stvarno odvijaju. Stoga, nužno je razlikovati osnovne razlike u definiranju područja usluge kako bi se mogao primijeniti odgovarajući porezni tretman, a više o materiji pročitajte u nastavku. Nadalje, pročitajte osvrt o isplati gotovog novca na račun digitalne banke, odnosno isplati primitaka na Revoult račune u Hrvatskoj. Zakonom o porezu na dohodak, Pravilnikom o porezu na dohodak te Zakonom o obavljanju eletroničkih usluga definira se poslovanje baka u području isplate primitaka. Pročitajte mišljenje HNB-a na temelju ove problematike te saznajte koje su usluge digitalnih banaka dopuštene u Hrvatskoj. Zatim, financijska imovina klasificirati će se kao ulaganje u
vrijednosne papire kada ulagatelj stekne dionice (udjele) temeljem kojih ostvaruje do 20% vlasničkih udjela drugog društva. Poduzeća se mogu odlučiti na prodaju financijske imovine, ali ovdje je važno razlikovati porezni i računovodstveni tretman s aspekta obveznika HSFI-a i MSFI-a. Stoga, pročitajte detaljnije o tretiranju naknadnog mjerenja imovine klasificirane za prodaju. U rubrici pitanja i odgovora ističemo porezni tretman robe namijenjene za prodaju u inozemstvu, prodaje na daljinu te sponzoriranja. Također, pročitajte kako prenesti imovinu i obveze u procesu nasljeđivanja obrta te o imenovanja stavaka fakturiranja u računovodstvenom sustavu.

Ugodno čitanje Vam želim i srdačno Vas pozdravljam!

Andrea Skorin, bacc.oec.

 

Računovodstveno-porezni stručnjak je online časopis sa specifičnim i složenim situacijama za računovođe koji trebaju točne informacije o računovodstvu i porezima, aktualne novosti iz računovodstva i poreza te rješenja konkretnih problema iz poslovanja.

Mjesečni stručnjak za računovodstvo i porez namijenjen je računovođama, knjigovođama, kao i ekonomistima, pravnicima i menadžerima iz računovodstveno-poreznog okruženja, kao i svima koji trebaju brze, sažete, ažurne i profesionalne informacije.

Što možete pronaći u online časopisu:

  • Aktualne članke – autorske članke u vezi zakonskih izmjena ili problematičnih situacija koje često dovode do nedoumica, a tiču se svih vrsta poreza i računovodstva
  • Pitanja i odgovore – odgovore na pitanja korisnika portala uz koje možete naučiti više o nekoj temi ili uz pomoć tražilice naći odgovor na pitanje koje se i vama postavlja u poslovanju
  • Novosti – kratke obavijesti o novostima iz područja računovodstva i poreza

Na stranicama ovog online časopisa svaki mjesec ćemo prikazivati zanimljive i neobične slučajeve iz računovodstvenog okruženja, ali i poreza te promjene u hitnim mjerama u području Porezne uprave. Redovno ćemo donositi novosti, preporuke i savjete za rješavanje nesvakidašnjih i specifičnih računovodstvenih i poreznih situacija koje se mogu pojaviti u poslovnom okruženju

Pogodnosti online časopisa:

Online časopis  je novi način učenja i pouzdan izvor aktualnih informacija te konkretnih pojašnjenja primjera iz prakse. Članke možete čitati na računalu, laptopu, tabletu ili pametnom telefonu, a možete ih preuzeti na računalo i čitati u PDF formatu ili isprintati. 

Jednom mjesečno novi broj dolazi na Vaš email u PDF formatu, a svaki dan u mjesecu u bilo koje vrijeme možete na http://onnutex.dashofer.hr/  pregledavati sve do sada objavljene tekstove i koristiti tražilicu da brzo i jednostavno pronađete baš ono što u tom trenutku želite čitati. 

Tim autora:

 Ksenija Cipek,  međunarodni porezni stručnjak

 Diplomirala je na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Vrlo je cijenjen i priznat domaći i međunarodni porezni stručnjak i voditelj projekata te je u svojoj dugogodišnjoj karijeri sudjelovala u nizu poreznih reformi u Republici Hrvatskoj. Autor je mnogih stručnih članaka iz područja poreza i ko-autor knjige "Sustav poreza na dohodak u Republici Hrvatskoj", 2007,Ingbiro. Članica je Government Blockchain Association (US) i Blockchain Chambers of Commerce (US) te je sudionik mnogih međunarodnih poreznih konferencija. Istraživač je u području primjene blockchain tehnologije i kripto imovine. Povremeni je recenzent stručnih članaka časopisa."

Silvija Pretnar Abičić, mr.sc., ovlašteni revizor i interni revizor

Završila je Poslijediplomski studij Računovodstvo, revizija i financije na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu 2012. godine. Ovlašteni je revizor od 2008. godine i interni revizor (specijalist za gospodarstvo) od 2009. godine. Osnivačica je i direktorica društva ACQUIRO ASSURANCE & AUDIT d.o.o. registriranog za reviziju, poslovno savjetovanje te ostale usluge iz područja financija i računovodstva.

Ksenija Kramar, dipl.oec., ovlašteni revizor i porezni savjetnik

Završila je Ekonomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu 1981. godine. Radno iskustvo stjecala je radom u Ljubljanskoj banci d.d. Zagreb. Zajedno sa suosnivačima razvila je neovisnu tvrtku za reviziju, računovodstvo i porezno savjetovanje Krako – Revizija d.o.o. Zagreb gdje danas radi na radnom a mjestu člana uprave društva zadužena za područje revizije i poreznog savjetovanja. Osnivač je društva Kramar Porezno Savjetovanje j.t.d. Zagreb specijaliziranog za usluge poreznog savjetovanja s Odobrenjem za rad ministra financija Republike Hrvatske. Posjeduje zvanja i certifikate ovlaštenog poreznog savjetnika, ovlaštenog revizora, te ovlaštenog računovođe. Asistent je na Visokoj politehničkoj školi u Zagrebu - kolegij "Računovodstvo i financije".

 

 Pošaljite nam povratnu informaciju
Što mislite o našem portalu?
Vaša poruka je uspješno poslana.
Input: