SADRŽAJ

 

Glavni urednik

Poštovani,

U ovom izdanju pisali smo o poreznim tretmanu donacije te kako spriječiti MTIC prijevare sukladno Zakonu o PDV-u. Također, prikazali smo bazična knjiženja troškova reprezentacije te putnih naloga s akontacijom. U rubrici pitanja i odgovora možete pročitati o problematici uvoza robe u Veliku Britaniju i prijavi stjecanja te o porezu na promet nekretnina.

Porezni tretman donacija i potpora ima dva gledišta, s aspekta darovatelja te primatelja donacije.  S pozicije darovatelja, obveznicima poreza na dohodak izdaci za darovanja  do visine 2% primitaka za koje je u tekućoj godini podnesena godišnja porezna prijava i utvrđen godišnji porez na dohodak je porezno priznat izdatak. Suprotno gledano, darovateljima, odnosno darovanja fizičkim osobama koje obavljaju umjetničku i kulturnu djelatnost, darovanja u zdravstvene i humanitarne potrebe ne smatraju se samostalnim dohotkom. U nastavku pročitajte kada su potpore i donacije izuzete Zakona ili Pravilnika te detaljnije što označava o poreznom tretmanu ovisno i vrsti subjekta.

Poreznom regulacijom te prilagođavanjem zakona, nadležna tijela žele suzbiti porezne prijevare, a oštećeni mogu biti svi sudionici novčanog lanca, od krajnjeg potrošača do države. Jedna od učestalih prijevara je prijevara MTIC kojom trgovac nabavlja robu, prevezenu ili otpremljenu iz druge države članice i izuzetu od plaćanja PDV-a te zatim tu robu prodaje naplaćujući kupcu iznos PDV-a. Stoga, unutar PDV Direktive, članci 199.a i 199.b predstavljaju mjere zaštite. Odnosno, članak 199.a omogućuje mehanizam prijenosa porezne obveze za isporuke navedene na popisu, a članak 199.b omogućuje brže uvođenje mehanizma prijenosa porezne obveze u slučaju iznenadnih prijevara velikih razmjera. Osim o PDV Direktivi, možete pročitati i o Direktivi Vijeća (EU) 2018/1695, QRM mehanizmu te Zakonu o PDV-u kojima je definiran porezni režim poslovanja.

U zadnjem dijelu, donosimo Vam knjiženja troškova reprezentacije i putnih naloga koji su učestali neovisno o vrsti djelatnosti poduzeća.  Ukratko, troškovima reprezentacije smatraju se troškovi promidžbe (reklame i propagande) te poslovi čašćenja poslovnih partnera. S druge strane, prilikom službenog puta djelatnik potrebno je evidentirati dnevnicu, troškove prijevoza te ostale troškove, poput smještaja.

Ugodno čitanje i srdačan pozdrav,

Skorin Andrea, bacc.oec.


 

Računovodstveno-porezni stručnjak je online časopis sa specifičnim i složenim situacijama za računovođe koji trebaju točne informacije o računovodstvu i porezima, aktualne novosti iz računovodstva i poreza te rješenja konkretnih problema iz poslovanja.

Mjesečni stručnjak za računovodstvo i porez namijenjen je računovođama, knjigovođama, kao i ekonomistima, pravnicima i menadžerima iz računovodstveno-poreznog okruženja, kao i svima koji trebaju brze, sažete, ažurne i profesionalne informacije.

Što možete pronaći u online časopisu:

  • Aktualne članke – autorske članke u vezi zakonskih izmjena ili problematičnih situacija koje često dovode do nedoumica, a tiču se svih vrsta poreza i računovodstva
  • Pitanja i odgovore – odgovore na pitanja korisnika portala uz koje možete naučiti više o nekoj temi ili uz pomoć tražilice naći odgovor na pitanje koje se i vama postavlja u poslovanju
  • Novosti – kratke obavijesti o novostima iz područja računovodstva i poreza

Na stranicama ovog online časopisa svaki mjesec ćemo prikazivati zanimljive i neobične slučajeve iz računovodstvenog okruženja, ali i poreza te promjene u hitnim mjerama u području Porezne uprave. Redovno ćemo donositi novosti, preporuke i savjete za rješavanje nesvakidašnjih i specifičnih računovodstvenih i poreznih situacija koje se mogu pojaviti u poslovnom okruženju

Pogodnosti online časopisa:

Online časopis  je novi način učenja i pouzdan izvor aktualnih informacija te konkretnih pojašnjenja primjera iz prakse. Članke možete čitati na računalu, laptopu, tabletu ili pametnom telefonu, a možete ih preuzeti na računalo i čitati u PDF formatu ili isprintati. 

Jednom mjesečno novi broj dolazi na Vaš email u PDF formatu, a svaki dan u mjesecu u bilo koje vrijeme možete na http://onnutex.dashofer.hr/  pregledavati sve do sada objavljene tekstove i koristiti tražilicu da brzo i jednostavno pronađete baš ono što u tom trenutku želite čitati. 

Tim autora:

 Ksenija Cipek,  međunarodni porezni stručnjak

 Diplomirala je na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Vrlo je cijenjen i priznat domaći i međunarodni porezni stručnjak i voditelj projekata te je u svojoj dugogodišnjoj karijeri sudjelovala u nizu poreznih reformi u Republici Hrvatskoj. Autor je mnogih stručnih članaka iz područja poreza i ko-autor knjige "Sustav poreza na dohodak u Republici Hrvatskoj", 2007,Ingbiro. Članica je Government Blockchain Association (US) i Blockchain Chambers of Commerce (US) te je sudionik mnogih međunarodnih poreznih konferencija. Istraživač je u području primjene blockchain tehnologije i kripto imovine. Povremeni je recenzent stručnih članaka časopisa."

Silvija Pretnar Abičić, mr.sc., ovlašteni revizor i interni revizor

Završila je Poslijediplomski studij Računovodstvo, revizija i financije na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu 2012. godine. Ovlašteni je revizor od 2008. godine i interni revizor (specijalist za gospodarstvo) od 2009. godine. Osnivačica je i direktorica društva ACQUIRO ASSURANCE & AUDIT d.o.o. registriranog za reviziju, poslovno savjetovanje te ostale usluge iz područja financija i računovodstva.

Ksenija Kramar, dipl.oec., ovlašteni revizor i porezni savjetnik

Završila je Ekonomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu 1981. godine. Radno iskustvo stjecala je radom u Ljubljanskoj banci d.d. Zagreb. Zajedno sa suosnivačima razvila je neovisnu tvrtku za reviziju, računovodstvo i porezno savjetovanje Krako – Revizija d.o.o. Zagreb gdje danas radi na radnom a mjestu člana uprave društva zadužena za područje revizije i poreznog savjetovanja. Osnivač je društva Kramar Porezno Savjetovanje j.t.d. Zagreb specijaliziranog za usluge poreznog savjetovanja s Odobrenjem za rad ministra financija Republike Hrvatske. Posjeduje zvanja i certifikate ovlaštenog poreznog savjetnika, ovlaštenog revizora, te ovlaštenog računovođe. Asistent je na Visokoj politehničkoj školi u Zagrebu - kolegij "Računovodstvo i financije".

 

 Pošaljite nam povratnu informaciju
Što mislite o našem portalu?
Vaša poruka je uspješno poslana.
Input: